Buraki
i znakomity
wywar- barszcz- z dodatkiem maślanki, lub mleka kokosowego = aromatyczny chłodnik
6 buraczków
1 ząbek czosnku
sok z ½ cytryny
3 goździki
3 ziarenka ziela angielskiego
1 kawałeczek cynamonu
1 liść laurowy
1 łyżka miodu i szczypta soli morskiej- do smaku
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Buraki,
obrać, opłukać w zimnej wodzie, pokroić w kostkę, lub w cienkie plastry.
Czosnek
posiekać, rozetrzeć z odrobią soli.
W
dużym rondlu zagotować wodę, wrzucić przygotowane przyprawy- chwilę gotować, do wrzątku ostrożnie dodać
buraki, sok z cytryny i czosnek- zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem
około 30 minut (do miękkości buraków).
Gdy
buraki będą miękkie, odłowić zioła i zagęścić wywar rozprowadzoną w zimnej
wodzie łyżkę mąki
ziemniaczanej,
mieszając krótko zagotować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz