Translate

środa, 6 listopada 2013

buraki

Buraki  

i znakomity wywar- barszcz- z dodatkiem maślanki, lub mleka kokosowego = aromatyczny chłodnik
6 buraczków
1 ząbek czosnku
sok z ½ cytryny
3 goździki
3 ziarenka ziela angielskiego
1 kawałeczek cynamonu
1 liść laurowy
1 łyżka miodu i szczypta soli morskiej- do smaku
1 łyżka mąki ziemniaczanej
                                      

  
   
Buraki, obrać, opłukać w zimnej wodzie, pokroić w kostkę, lub w cienkie plastry.
Czosnek posiekać, rozetrzeć z odrobią soli.

  
   
W dużym rondlu zagotować wodę, wrzucić przygotowane przyprawy- chwilę gotować, do wrzątku ostrożnie dodać buraki, sok z cytryny i czosnek- zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem około 30 minut (do miękkości buraków).
Gdy buraki będą miękkie, odłowić zioła i zagęścić wywar rozprowadzoną w zimnej wodzie łyżkę mąki ziemniaczanej, mieszając krótko zagotować.                                             



  
       

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz