Translate

środa, 20 listopada 2013

gruszkowe smarowidło maślane

 10 twardych dojrzałych gruszek
½ cm startego świeżego imbiru
2 łyżki miodu
2 łyżki masła
szczypta soli, pieprzu
skórka z cytryny –niepryskanej i sok z 1 cytryny
1 łyżeczka kurkumy, kminu mielonego, ½łyżeczki curry indyjskiego
po 1 szczypcie zmielonych goździków, kardamonu, cynamonu
1 garść rodzynek
Gruszki obrać, wyjąć gniazda nasienne i pokroić w kosteczkę.
Wrzucić do rondla i od razu polać sokiem z cytryny, by nie ściemniały.
Dodać miód, sól i skórkę cytrynową, masło i pozostałe przyprawy.
Gotować na małym ogniu, aż gruszki się rozgotują a płyn odparuje , od czasu do czasu mieszać by smarowidło nie przywarło do dna.
Przełożyć do słoika. Po ostudzeniu przechowywać w lodówce.
   



Gruszkami obdarowała mnie  Dama  ze  dworu  w  Prusewie,  nie rozpadły się, bo
DWORSKIE GRUSZKI 
 trzymają fason - smarowidło smakowało wybornie.



http://www.plomykdonieba.pl/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz