10 twardych dojrzałych
gruszek
½ cm startego świeżego imbiru
½ cm startego świeżego imbiru
2 łyżki miodu
2 łyżki masła
szczypta soli, pieprzu
skórka z cytryny –niepryskanej i sok z 1 cytryny
1 łyżeczka kurkumy, kminu mielonego, ½łyżeczki curry indyjskiego
2 łyżki masła
szczypta soli, pieprzu
skórka z cytryny –niepryskanej i sok z 1 cytryny
1 łyżeczka kurkumy, kminu mielonego, ½łyżeczki curry indyjskiego
po 1 szczypcie zmielonych goździków, kardamonu,
cynamonu
1 garść rodzynek
Gruszki obrać, wyjąć gniazda nasienne i pokroić w kosteczkę.
Wrzucić do rondla i od razu polać sokiem z cytryny, by nie ściemniały.
Dodać miód, sól i skórkę cytrynową, masło i pozostałe przyprawy.
Gotować na małym ogniu, aż gruszki się rozgotują a płyn odparuje , od czasu do czasu mieszać by smarowidło nie przywarło do dna.
Gruszki obrać, wyjąć gniazda nasienne i pokroić w kosteczkę.
Wrzucić do rondla i od razu polać sokiem z cytryny, by nie ściemniały.
Dodać miód, sól i skórkę cytrynową, masło i pozostałe przyprawy.
Gotować na małym ogniu, aż gruszki się rozgotują a płyn odparuje , od czasu do czasu mieszać by smarowidło nie przywarło do dna.
Przełożyć do słoika. Po ostudzeniu przechowywać w lodówce.
Gruszkami
obdarowała mnie Dama ze
dworu w Prusewie, nie
rozpadły się, bo
DWORSKIE GRUSZKI
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz