pachnący kminkiem, piwem, melasą, doskonały na
kanapki z serem, kruszy się.
1 paczka suchych
drożdży (7 g) lub 14 g świeżych
1 i ½ szklanki
mąki żytniej chlebowej
½ szklanki mąki orkiszowej
3/4 szklanki
mąki gryczanej
1 łyżka
kminku, czarnuszki lub sezamu
1 łyżeczka
soli
1 garść rodzynek
360 ml piwa -Guinnessa
2 łyżki oleju
2-3 łyżki
melasy
Wsypać do dużej miski obie mąki,
drożdże, kminek, sól, rodzynki.
W
rondelku podgrzać do
50 º C piwo, olej i melasę.
Wylać na suche składniki i miksować, aż
ciasto będzie gładkie i elastyczne, nie klejące- kilka minut.
Przykryte ciasto ściereczką lub folią , odstawić w
ciepłe miejsce, do podwojenia objętości, wyrośnięte przełożyć do foremki,
wyłożonej papierem do pieczenia, ponownie pozwolić mu wyrosnąć, posmarować mlekiem, posypać ziarenkami sezamu.
Piec
w temperaturze 180 º C
przez 30 minut. Studzić
na kratce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz