Translate

poniedziałek, 18 listopada 2013

chleb żytni na piwie


 pachnący kminkiem, piwem, melasą, doskonały na kanapki z serem, kruszy się.
1 paczka suchych drożdży (7 g) lub 14 g świeżych
1 i ½ szklanki mąki żytniej chlebowej
½  szklanki mąki orkiszowej
3/4 szklanki mąki gryczanej
1 łyżka kminku, czarnuszki  lub sezamu
1 łyżeczka soli
1 garść rodzynek
360 ml piwa -Guinnessa
   2 łyżki oleju
2-3 łyżki melasy
Wsypać do dużej miski obie mąki, drożdże, kminek, sól, rodzynki.    
W rondelku podgrzać do 50 º C  piwo, olej i melasę.
Wylać na suche składniki i miksować, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne, nie klejące- kilka minut.
Przykryte ciasto ściereczką lub folią , odstawić w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości, wyrośnięte przełożyć do foremki, wyłożonej papierem do pieczenia, ponownie pozwolić mu wyrosnąć, posmarować mlekiem, posypać ziarenkami sezamu.
Piec w temperaturze 180 º C  przez  30 minut. Studzić  na kratce.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz