Wypieki z mąki orkiszowej są zdrowe, sam
orkisz wzmacnia odporność, pomaga przy zmęczeniu i
spadku energii - chleb orkiszowy,
pachnie i smakuje wybornie, ma niesamowitą strukturę - nie jest trudny
do upieczenia.
800 g mąki orkiszowej - (typ mąki 700)
1 płaska łyżka stołowa soli
1 saszetka suchych drożdży = (7 g)
2 łyżki oliwy
1 łyżka miodu
600 ml ciepłej wody (1 szklanka wody 250 ml= 250 g)
nasiona sezamu, czarnuszki, lub kminku do posypania i można też wsypać
bezpośrednio do mąki
Mąkę, sól i drożdże wsypać do dużej miski i starannie
wymieszać. W środku zrobić dołek, dodać oliwę, miód i ciepłą wodę. Dobrze
wyrobić 5 minut, można mieszać łyżką, aż ciasto zacznie odchodzić od brzegów
naczynia - na tym etapie jest klejące -nie dosypywać mąki.
Chlebowe ciasto przenieść do wysmarowanej masłem i
wysypanej otrębami foremki – ja wykładam
papierem do pieczenia długą na 35 cm foremkę - ciasto pozostawiam w ciepłym
miejscu do podwojenia objętości- z powodzeniem wyrośnie w piekarniku z włączoną
tylko lampą podświetlającą zawartość, przez czas około godziny. Przed
pieczeniem naciąć, wysmarować mlekiem, posypać nasionami np. sezamu, czarnuszki.
Piec w temperaturze 200 º C przez 40 - 50
minut,
aż chleb będzie brązowy a później po uderzeniu od spodu będzie brzmiał głucho .
Studzić na kratce.
Teraz włączamy piekarnik na 50 stopni, ale tylko do
nagrzania, wyłączamy i chlebek wstawiamy do piekarnika tylko „pod lampę” niech sobie w ciepełku żarówki wyrasta.
Kiedy podwoi objętość, należy posmarować mlekiem i posypać
ulubionym ziarnem -czarnuszki i upiec.
I wersja chlebka z
mąki orkiszowej- typ 2000 - ciemniejszej-była także udana.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz