Ciasto
- jak na kluski śląskie - dla unikających glutenu.
śliwki
1 jajko- można zastąpić małą łyżeczką mielonego siemienia lnianego
mąka ziemniaczana
sól, cukier brązowy, cynamon
Śliwki pozbawić pestek. Ziemniaki obrać i ugotować w lekko osolonej wodzie.
Przestudzić, dokładnie utłuc tłuczkiem do ziemniaków, lub zmiel w maszynce.
Zmiksowane ziemniaki, zagnieć w misce i podzielić na 4
części. Wyjąć jedną część i w jej miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną. Włożyć wyjęte
ziemniaki, dodać rozmącone jajko i
zagnieść ciasto aż będzie odchodziło od ręki. W razie konieczności podsypać mąką.
Z ciasta uformować wałeczek i pokroić go na kawałki. Każdy spłaszczyć na
dłoni, ułożyć na nim śliwkę, wcześniej każdą wcisnąć przekrojoną częścią w
mieszaninie cukru i cynamonu i złożyć. Dokładnie skleić ciasto wokół śliwki.
Przygotowane knedle wrzucić do wrzącej, lekko posolonej wody. Gdy wypłyną gotować jeszcze 2 minuty i delikatnie wyjąć łyżką cedzakową.
Podawać posypane brązowym cukrem i cynamonem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz