Translate

piątek, 8 listopada 2013

knedle


 
KNEDLE ZE ŚLIWKAMI
Ciasto - jak na kluski śląskie - dla unikających glutenu. 



 
1 kg ziemniaków
śliwki
1 jajko- można zastąpić małą łyżeczką mielonego siemienia lnianego 
mąka ziemniaczana
sól, cukier brązowy, cynamon

Śliwki pozbawić pestek. 
Ziemniaki obrać i ugotować w lekko osolonej wodzie. 
Przestudzić, dokładnie utłuc tłuczkiem do ziemniaków, lub zmiel w maszynce. 

Zmiksowane ziemniaki, zagnieć w misce i podzielić na 4 części. Wyjąć jedną część i w jej miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną. Włożyć wyjęte ziemniaki, dodać rozmącone jajko i zagnieść ciasto aż będzie odchodziło od ręki. W razie konieczności podsypać mąką. 
Z ciasta uformować wałeczek i pokroić go na kawałki. Każdy spłaszczyć na dłoni, ułożyć na nim śliwkę, wcześniej każdą wcisnąć przekrojoną częścią w mieszaninie cukru i cynamonu i złożyć.  Dokładnie skleić ciasto wokół śliwki.
Przygotowane knedle wrzucić do wrzącej, lekko posolonej wody. Gdy wypłyną gotować jeszcze 2 minuty i delikatnie wyjąć łyżką cedzakową. 
Podawać posypane brązowym cukrem i cynamonem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz