Translate

poniedziałek, 25 listopada 2013

skarby w kuchni

  Kuchnię mam malutką i skarbów mało,
 ale skrupulatnie wybierane przez całe życie,
 jestem minimalistką i sknerą .
 Musi być super, jeśli nie - wolę nie mieć wcale.
roboty;
nowe

stare

Patelnia - oryginalna włoska ze szklaną przykrywką ,służy u mnie 3 miesiące, ciągle jest jak nowa.
Każdego dnia, smażę i duszę na niej. Praktycznie nie wymaga mycia, wystarczy ją tylko dokładnie wytrzeć papierowym ręcznikiem, wewnątrz i jeśli trzeba na zewnątrz, ale nim całkiem ostygnie i zaschnie.
Nie trzymać pustej na ogniu i nie polewać zimną wodą gdy jest gorąca, bo się ‘rozhartuje’, nie skrobać metalowymi sztućcami,
mieszać zawsze drewnianą łyżką,
nie wlewać zimnych płynów na rozgrzaną.   





Przyprawymoje ulubione to;  pieprz, majeranek, lubczyk, liść laurowy, ziele angielskie, kminek, słodka i ostra papryka mielona, cynamon, goździki, anyż
Lubię mieć w słoikach podręczne produkty; kasze, mąki, sól, ryż, soczewice, bakalie, orzechy, zioła…



Zakochałam się w kuchni indyjskiej, zakup aromatycznych przypraw był koniecznym i smacznym szaleństwem;
  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz