Translate

poniedziałek, 11 listopada 2013

kasza




Kasza perłowa jaglana, pęczak- lubię każdą, wchłania płyn, dostarcza doznań smakowych, syci i uspokaja.

1 kubek kaszy dobrze wypłukać, sparzyć wrzątkiem, i odsączyć na sicie.
Cebulę, marchewkę, paprykę czerwoną, chili, cukinię, bakłażana, selera naciowego  lub korzeniowego, to może być każde ulubione warzywo- rozdrobnić.

Przygotować: Kumin, liście curry,  gorczycę,  czarnuszkę, ziarna kolendry, kozieradki  i podprażyć na maśle klarowanym, mieszając do chwili gdy gorczyca zacznie strzelać a wszystko będzie pięknie pachnieć.


Dodać cebulę, zmieszać i zeszklić ciągle mieszając. Dodać warzywa, mieszać chwilę niech się karmelizują, dodać szczyptę kurkumy- dla koloru, garam masala i wreszcie kaszę odsączoną-  mieszać, niech smaki i kolory się przemieszają.




Teraz dolać wrzątku na kubek kaszy 4 kubki wrzątku. Lekko posolić, ja dorzucam tylko przetarty czosnek z solą. Zagotować, zmniejszyć ogień i przykryć niech się wolno dusi przez 30 minut.




Kasza wchłonie cały płyn, stanie się sypka i kleista, wyborna w smaku i taka kolorowa.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz