Kasza perłowa jaglana, pęczak- lubię każdą, wchłania płyn,
dostarcza doznań smakowych, syci i uspokaja.
1 kubek kaszy dobrze wypłukać,
sparzyć wrzątkiem, i odsączyć na sicie.
Cebulę, marchewkę, paprykę czerwoną, chili, cukinię, bakłażana, selera
naciowego lub korzeniowego, to może być
każde ulubione warzywo- rozdrobnić.
Przygotować: Kumin, liście curry, gorczycę, czarnuszkę, ziarna kolendry, kozieradki i podprażyć na maśle klarowanym, mieszając do chwili gdy gorczyca zacznie strzelać a wszystko będzie pięknie pachnieć.
Dodać cebulę, zmieszać
i zeszklić ciągle mieszając. Dodać warzywa, mieszać chwilę niech się
karmelizują, dodać szczyptę kurkumy-
dla koloru, garam masala i wreszcie
kaszę odsączoną- mieszać, niech smaki i
kolory się przemieszają.
Teraz dolać wrzątku na kubek kaszy 4 kubki wrzątku. Lekko posolić, ja dorzucam tylko przetarty czosnek z solą. Zagotować, zmniejszyć ogień i przykryć niech się wolno dusi przez 30 minut.
Kasza wchłonie cały płyn,
stanie się sypka i kleista, wyborna w smaku i taka kolorowa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz