Translate

czwartek, 21 listopada 2013

pasztet z soczewicy








  Skład raczej dowolny;
1 szklanka czerwonej soczewicy, ale można pomieszać z zieloną-(dłużej się gotuje)
2 marchewki
1 i ¼ dużego selera
Jakieś ulubione, mocno rozdrobnione warzywo-papryka czerwona, pietruszka, seler naciowy świetnie poprawia smak…
2 spore cebule
2-3 duże ząbki czosnku
olej kokosowy, klarowane masło
Po 1 małej, płaskiej łyżeczce kminku,nasion kozieradki, listków curry/ kminu rzymskiego, majeranku, oregano/ tymianku,  ziaren kolendry, czarnuszki,  kurkumy, słodkiej papryki, 1 ostre chili – przyprawy  do wyboru
2 spore łyżki koncentratu pomidorowego- dla koloru i zakwaszenia
2-3 jajka- można zastąpić mielonym siemieniem lnianym 1 łyżka=1 jajko
szczypta startej gałki muszkatołowej
natka pietruszki / lubczyk
odrobina imbiru startego 1 cm
2 łyżki drobnych otrębów-dowolnych
1 mała, płaska! łyżeczka soli
¾ szklanki płatów owsianych
jasny sezam, siemię lniane, czarnuszka... – i do posypania na wierzchu 
Sos sojowy jeśli jest i się lubi

  Soczewicę należy dokładnie wypłukać, przełożyć do garnka, zalać gorącą wodą 1:2, zagotować i dalej na małym ogniu dusić pod przykryciem, nie trzeba mieszać,  soczewica wchłonie wodę i rozgotuje się na miękką papkę w ciągu 30 minut, na tym etapie niczym nie przyprawiać, soczewica przyjmie później wszelkie przyprawy.
  Należy je przygotować w małej miseczce: papryczkę chili, czarnuszkę, kumin, gorczycę,…
  Smaki, zależnie od upodobań, tym razem to:
2 marchewki , ½ selera i pietruszkę - obrać, umyć i zetrzeć na tarce o małych oczkach, z lenistwa na dużych.
  2 cebule pokroić w drobną kosteczkę i czosnek - 3 ząbki przepuścić przez praskę.
  ¾ szklanki nasion słonecznika  i ¼ pestek z dyni zalać wrzątkiem, odstawić do namoczenia, później odcedzić,
                          czasem dodaję garść rodzynek, żurawiny.

Na dużej, głębokiej patelni rozgrzać 2 łyżki tłuszczu i wsypać przygotowane w miseczce przyprawy, mieszając smażyć kilka sekund, aż przyprawy zaczną uwalniać aromaty, a gorczyca strzelać, dodać czosnek wraz z cebulą i zeszklić ją ciągle mieszając z przyprawami, można dodać curry, świeżo starty imbir, chlust sosu sojowego, mielony kumin i kurkumę dla koloru, sól, pieprz i mieszać .

    

Teraz pora na smaki  należy je połączyć z przyprawami, powinny chwilę podsmażyć się na patelni z dodatkiem oleju kokosowego, lub 1 łyżki ghee- masła klarowanego.  
By pasztet był kremowy i spoisty, musi mieć tłuszcz, który wzmacnia smak, dlatego dodajemy tłuszczu- 1 łyżkę już do smażenia warzyw.

 Rozdrobnione warzywa mieszamy z uprażonymi przyprawami, z cebulką, chwilę podsmażamy, powinny być wilgotne, gdy będą gotowe, zdjąć z ognia , przestudzić, przełożyć do bardzo dużej miski.



Łączymy rozgotowaną soczewicę z płatkami owsianymi, dosypujemy odsączone nasiona słonecznika, łyżkę drobnych otrębów i mieszamy z zawartością w dużej misce. Mieszanka powinna być intensywnie słodko-korzenna i pikantna, do uzupełnienia; sól, świeżo zmielony pieprz, gałka muszkatołowa, smak powinien być wyrazisty, po dodaniu masy jajecznej złagodnieje.
   Dodać rozbełtane jajka i wszystko dokładnie wymieszać, konsystencja jest rzadka, do namoczonych pestek słonecznika, odrobinki przylgną, zmieszają się, połączą i po upieczeniu będzie znakomita faktura.
Przyda się tymianek, majeranek, natka lub rozmaryn i zamiast soli szczypta lubczyku nie zaszkodzi łyżka masła, można też poprawić kolor pasztetu dodając 2 spore łyżki przecieru pomidorowego.
Całość wymieszać i wlać do foremki żaroodpornej, ja piekę w dużej tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia
Wierzch pasztetu posypać sezamem, siemieniem lnianym dla ozdoby.
   Piec 40-50 minut w temperaturze 180°C,  aż wierzch delikatnie się zarumieni.  
Kroić, gdy całkowicie ostygnie. 
Przechowywać w lodówce, zawinięty w folię. 
pasiasty

z przecierem

w kratkę


Pasztet z czerwonej soczewicy smakuje doskonale, prawie jak mięsny, lubię czerwoną soczewicę - bez namaczania rozgotowuje się, nie muszę przecierać – nie mam miksera. Piekę raz w tygodniu, stanowi podstawę mojego żywienia od sześciu miesięcy, reszta to warzywa, owoce, sałatki i słodkie dodatki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz