Translate

czwartek, 14 listopada 2013

sernik kokosowy

sernik
z kokosowym mlekiem
aromatyczny

1000 g sera do sernika
100 g  cukru - ½ szklanki -  wystarczy
3 jajka
4 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej- ważne by dodać
300 ml mleka kokosowego- przed otwarciem wstrząsnąć puszką, by zawartość zmiksować
zapach- waniliowy, cytrynowy,  szczypta ostrej papryki, kardamonu, cynamonu
2 krążki chleba ryżowego pokruszonego /15 g ryżu preparowanego /
wiórki kokosowe, zmielone orzechy, rodzynki
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno wsypać pokruszony chlebek ryżowy, lub ryż preparowany, dosypać cienką warstwę wiórek kokosowych, mielonych orzechów, tak by dno było ledwo przykryte.





Cukier utrzeć z jajkami, dodać mąkę ziemniaczaną oraz mleko kokosowe, dosypać rodzynki, trochę wiórków kokosowych, przyprawić według własnych upodobań. W dużej misce rozprowadzić ser z płynną masą i wymieszać.
Masę serową wlać do formy, powoli- by spód się nie przesunął.
Posypać nasionami sezamu, wiórkami…
Sernik umieścić  w piekarniku rozgrzanym do 185 stopni C, po 20 minutach zmniejszyć  temperaturę do 160 stopni C i piec jeszcze przez 60-65 minut
Powoli studzić w uchylonym piekarniku, po ostudzeniu  udekorować ; wiórkami, czekoladą, konfiturą, ... całkowita dowolność.
Inspiracją było wiaderko z serem, widać, że nie trzymam się proporcji,   

a zawartość szuflady z przyprawami i półka z rozmaitościami to całkowite szaleństwo moich upodobań kulinarnych. Uwielbiam serniki, uważam że każdy można po swojemu upiec, to wyjątkowy przysmak, zawsze się udaje.   

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz