sernik
z
kokosowym mlekiem
aromatyczny
1000 g sera do sernika
100 g cukru - ½ szklanki - wystarczy
3 jajka
4 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej- ważne by dodać
300 ml mleka kokosowego- przed otwarciem wstrząsnąć puszką, by zawartość zmiksować
zapach- waniliowy, cytrynowy, szczypta ostrej papryki, kardamonu, cynamonu
2 krążki chleba ryżowego pokruszonego /15 g ryżu preparowanego /
wiórki kokosowe, zmielone orzechy, rodzynki
100 g cukru - ½ szklanki - wystarczy
3 jajka
4 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej- ważne by dodać
300 ml mleka kokosowego- przed otwarciem wstrząsnąć puszką, by zawartość zmiksować
zapach- waniliowy, cytrynowy, szczypta ostrej papryki, kardamonu, cynamonu
2 krążki chleba ryżowego pokruszonego /15 g ryżu preparowanego /
wiórki kokosowe, zmielone orzechy, rodzynki
Tortownicę wyłożyć papierem do
pieczenia. Na dno wsypać pokruszony chlebek ryżowy, lub ryż preparowany, dosypać
cienką warstwę wiórek kokosowych, mielonych orzechów, tak by dno było ledwo
przykryte.
Cukier utrzeć z jajkami, dodać mąkę
ziemniaczaną oraz mleko kokosowe, dosypać rodzynki, trochę wiórków kokosowych, przyprawić według własnych upodobań. W dużej misce
rozprowadzić ser z płynną masą i wymieszać.
Masę serową wlać do formy, powoli-
by spód się nie przesunął.
Posypać nasionami sezamu, wiórkami…
Sernik umieścić w piekarniku rozgrzanym do 185
stopni C, po 20 minutach zmniejszyć temperaturę do
160 stopni C i piec jeszcze przez
60-65 minut
Powoli studzić w uchylonym
piekarniku, po ostudzeniu udekorować ; wiórkami,
czekoladą, konfiturą, ... całkowita dowolność.
Inspiracją było wiaderko z serem, widać, że
nie trzymam się proporcji,
a zawartość szuflady z przyprawami
i półka z rozmaitościami to całkowite
szaleństwo moich upodobań kulinarnych. Uwielbiam serniki, uważam że każdy można
po swojemu upiec, to wyjątkowy przysmak, zawsze się udaje.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz